Wie ben ik

Richard-Veenstra-NLteam2014Op 10 juli 1981 ben ik geboren in het kleine dorpje Ossenzijl te Overijssel. Ben daar opgegroeid en woon daar nu zelfs nog steeds. Ben in 2006 getrouwd met mijn lieve vrouw Monique Veenstra-Bosma en we hebben 2 kinderen Youri en Justin. (13 en 16 jaar al inmiddels)

Vanaf mijn 5e ben ik begonnen met voetbal bij FC Oldemarkt, heb de hele jeugd daar doorlopen en heb zo’n 12 jaar in het eerste gespeeld van de plaatselijke FC. Tot mijn 25e nog nooit gedart totdat een vriend van mij een dartploeg wilde gaan beginnen en competitie wou gaan gooien in in de DVS te Steenwijk. Was een gezellige vriendenploeg die onderaan moest beginnen in de competitie. Mijn eerste competitiewedstrijd gooide ik gelijk 4x 180 en de competitie leiding ging toch even navragen bij de tegenpartij toen ze het formulier zagen. Al snel bleek dat ik toch wel een aardig pijltje kon gooien. Maar ja voetbal deed ik nog steeds het liefst dus bleef het eerst bij deze wedstrijden. Na een tijdje ben ik eens een keer een ranking toernooi in Steenwijk gaan bezoeken en won deze gelijk door de finale te winnen van Europees jeugdkampioen Pieter Collijn. Deed mee met de single kampioenschappen van de DVS en de Embassy van De Karre en won deze allemaal. Werd het jaar daarop ranking kampioen door alle toernooien te winnen. Dat zelfde jaar vroeg Geert Semplonius van de Skoffel te Heerenveen mij om Eredivisie te gaan gooien voor de FDB te Friesland. Om mijn vriendenploeg niet in de steek te laten besloot ik om de ene week te gaan gooien in Steenwijk en de andere week in Friesland. Mijn vriendenploeg in DVS is vorig helaas opgeheven dus besloten om elke dinsdag aan te treden voor de Skoffel.

Begin 2014 ook gevraagd door Age de Boer om Superleague te gaan gooien bij het Ouwe Vat te Sneek. Het hele jaar bijna alle wedstrijden gegooid en 2e geeindigd. Sinds april 2013 heb ik besloten om me volledig op de darts te gaan richten. Eerst een jaartje kijken in Nederland hoe dat gaat en dan zien we wel verder. Mijn eerste NDB toernooi was op 14 april in Almere, gelijk haalde ik de halve finale door o.a. Danny Noppert te verslaan in de kwartfinale. Halve finale verloor ik van Benito vd Pas.

In 2014 ben ik alle NDB toernooien afgegaan en ben nog 8e geeindigd. Toen ik in april de eerste ging spelen had ik al 2 toernooien gemist. Achteraf jammer anders had ik waarschijnlijk mij al geplaatst voor het NL team! Elke NDB heb ik kwartfinale gehaald op één na. Dat was een 3e ronde verlies partij. 2013/2014 was een goed jaar. Eerst won ik samen met Stephan Bunting de koppels van Open Steenwijkerland, daarnaast een goed seizoen in de FDB met maar single verlies partij tegen Rick Hofstra, ook een goed superleague seizoen gehad door 2e te eindigen achter de Rietplas te Emmen (met oa Jan Dekker en Albertino Essers in de gelederen) De laatste NDB haalde ik in Den Haag de finale die ik uiteindelijk verloor van Danny Noppert, werd wederom Ranking kampioen in de DVS te Steenwijk met een nieuw punten record.

In juni 2014 won ik het Gesloten Fries van de FDB waardoor ik een ticket heb gekregen voor kwalificatie van de Champions League Of Darts. Omdat er door de NDB nog 2 tickets werden gegeven voor plaatsing in het NL team, mochten de nr’s 7 t/m 14 in de NDB ranking stand nog meedingen voor deze plaatsen. Ik won al mijn partijen en won de beslissende van Davy vd Zande.. Geweldig.. Na 1
seizoen NDB zit ik in het NL team.. Heb mijn 1e uitnodiging ook al binnen en mag meespelen op de Challenge Of the Lowlands die 24 augustus wordt gehouden.

Inmiddels heb ik ook besloten om vanaf nu internationaal te gaan gooien en alle BDO toernooien te gaan gooien om mij te proberen te plaatsen voor ofwel de Winmau, Zuiderduin Masters en de Lakeside van 2016.

Vanaf 2016 is het hard gegaan, gelijk geplaatst voor Lakeside en de halve finale weten te behalen om nipt te verliezen van Jeff Smith met 5-6. Elke jaar tot 2022 weten te plaatsen voor het WK met als uitschieters 2016 en 2022 met beide keren een halve finale. Tijdens de 2022 versie op Lakeside miste ik een 9 darter op D12. Wel wist ik in 2022 tegen Luke Littler het hoogste gemiddelde ooit op Lakeside gegooid (bijna 105 gemiddeld). Verder wist ik op de majors in 2018 de finale te behalen op de Finder Darts Masters (Glen Durrant) en in 2019 de finale van de BDO World Trophy (Jim Williams). 

Op het EK met het Nederlands team in Egmond wist ik 2016 3x goud en 1x zilver te behalen (Goud, single/pairs and overall – Zilver, teamgame)  Verder wist ik tot 2022 de volgende titels te behalen; Luxemburg Open 2014/2019, German Masters 2017, British Open en Classic 2018, Scottish Open 2018, Isle of Men Classic 2019, Dutch Open 2019 en in 2021 Italian Grand Masters en Denmark Masters. 

Heb 3x Q- school gespeeld 2020,2021 en 2023. Afgelopen Januari heb ik mijn tourkaart gehaald voor 2 jaar PDC!!  

En na een zeer goed 1e jaar bij de PDC me gelijk weten te kwalificeren voor het WK in Ally Pally!

Ik hoop nog veel mooie resultaten neer te gaan zetten…