WDF Europe Cup (EK) te Egmond

Van 20 t/m 24 September mocht in Hotel Zuiderduin te Egmond aan Zee de NDB het Europees Kampioenschap organiseren. Na 16 jaar werd het EK weer in NL gespeeld. Namens Nederland mochten Wesley Harms, Jeffrey Sparidaans, Gino Vos en ik aantreden. Begonnen werd er dinsdagavond met de openingsceremonie. Na het hele gebeuren nog even gezellig wat drinken en op tijd op bed want woensdag was de dag van de Team Game.

Wij zaten in de poule bij Turkije, Zwitserland en Polen. Alle groepswedstrijden werden gewonnen met respectievelijk 9-3 – 9-1 en 9-3. Omdat Wales hun openingswedstrijd verloor van Noorwegen moesten de bij de L16 aantreden tegen angstgegner Wales met Jim Williams, Martin Philips, Wayne Warren en Nick Kenny in de gelederen. Nog nooit had ik in een teamwedstrijd van Wales gewonnen. Op het podium won Wesley 4 van de 4 legs, Ik 3 van de 3. Gino en Jeffrey allebei 1 en zo wonnen we met 9-4. Deze dag was voorbij en geplaatst voor de kwartfinale op vrijdagavond. – Geslaagde dag

Donderdag was de dag van de singles. Mijn loting was lastig maar ging met volle vertrouwen aan de bak. Mijn gevoel was goed. Eerste ronde tegen de Belg Sven Verdonck. Ik begon goed, kom 2-0 voor maar mis enkele dubbels. Op 2-2 gooi ik met mijn laatste pijl uit om 3-2 voor te komen. Ik mis wederom 2 pijlen voor de winst maar mag door de bull te winnen de laatste leg beginnen en open met 180. Deze partij win ik zodoende met 4-3. 2e ronde tegen de altijd lastige Zweed Daniel Larsson. Tot 2-2 gaat het gelijk op. Ik houd al mijn eigen legs heel sterk en kom 3-2 voor en break hem om met 4-2 te winnen. De derde ronde wachtte er een Maltees op mij. Totaal onbekend maar opende direct met 180. Ook aan de bak dus. Deze meneer stond zeer goed te spelen en het ging wederom gelijk op tot 3-3. Bull gewonnen en ik open met 180. Hij kwam er niet meer aan te pas en win met 4-3. Laatste 16 op het podium tegen Cor Dekker uit Noorwegen. Hij komt 1-0 voor maar daarna sta ik super te gooien en win eigenlijk vrij gemakkelijk met 4-1. In de kwartfinale tegen Thibaut uit Frankrijk. Eigenlijk hetzelfde verhaal als tegen de Noor. Hij staat goed te gooien maar scorend komt hij net iets tekort, 4-2 winst. In de halve finale tegen weer een onbekende Maltees. Hij versloeg Mitchell en Labanauskas dus dat was aan de bak. Misschien was de dag hem wat te lang of had hij problemen op het podium. Ik liep met goede darts snel uit naar een 4-0 voorsprong. Ik gaf dit niet meer uit handen en mag zaterdag de finale spelen tegen Jim Williams uit Wales. Ben ik de 3e Nederlander ooit die Europees kampioen wordt? – weer een geslaagde dag

Vrijdag betekent de dag van de koppels. Als verrassing was Monique naar Egmond gekomen samen met Jolanda. De eerste partij was eigenlijk vrij zenuwachtig tegen 2 Denen. Kwamen 3-0 voor, maar toen sloeg de klad erin. Hun komen terug tot 3-3 en missen zelfs 2 wedstrijdpijlen voor de winst. Op dubbel 8 gooi ik hem toch uit en door naar de 2e ronde. Daar moesten we tegen Luxemburg. Was een vrij makkelijke pot en werd met 4-1 gewonnen. L16 tegen Labanauskas en partner. Wes en Ik staan goed te gooien en winnen vrij gemakkelijk met 4-1. In de kwartfinale tegen het Engelse duo Mitchell/Hurrell. Eerste leg 6 pijlen gegooid en in 12 darts uit (180-161 finish). Het wordt zelfs 3-0 voor. Hun komen nog even terug, maar wij winnen uiteindelijk met 4-2. In de halve finale op het podium tegen O Connor en Flood uit Ierland. Wij spelen wederom vrij goed en winnen makkelijk met 5-2. Finale zaterdag. Na het eten moeten we de kwartfinale nog spelen van de teamgame tegen Zweden. Ik begin vrij slecht en win maar 1 leg van de 3. Gelukkig waren Jeffrey, Gino en Wes goed bij de les en wonnen toch nog vrij gemakkelijk met 9-4. Nu in de halve finale tegen Schotland. Ik sta goed te spelen, win alle legs en mag de laatste leg op 8-6 tegen Ross Montgomery. Begin sterk met 180 en hij komt er niet meer aan te pas. Finale tegen Engeland.  – wederom weer een geslaagde dag

Zaterdag; de dag van de finale’s. Ik mag aantreden in alle finales van dit EK – Ongelooflijk.. mijn zoontjes zijn niet gaan voetballen om papa te kunnen zien darten. Monique was vroeg op pad gegaan om op tijd te zijn bij de finales.

Eerste finale was de koppelfinale met Wesley. Het ingooien ging heel goed en wonnen op zich nog vrij gemakkelijk met 6-2 van Montgomery en Soutar. Hoppa… De eerste was binnen.

Tweede finale vond ik persoonlijk gezien de mooiste. Deze finale was zeer spannend. Ik begon goed en kwam 2-0 voor. Jim komt met goede darts terug tot 2-2. Dan gooi ik 111 uit voor 3-2. Krijg soms een klein kansje om hem te breken, maar dat lukt telkens net niet. Op 3-3 gooi ik 141 uit om 4-3 voor te komen. Dan begint hij met 180-180 en finisht in 12 darts voor 4-4. Vanaf dan begin ik elke leg met 180-123 en houdt mijn eigen legs. Op 5-5 zet Jim hem weg op tops en gooi ik met mijn laatste pijl dubbel 2 uit. Dan begint Jim niet goed en kan ik hem eerder weg zetten als hem en maak het gewoon af om met 7-2 Europees Kampioen 2016 te worden… Geweldig..

De derde finale was de team round robin tegen Engeland. Wie het eerste 9 legs heeft – heeft gewonnen. Engeland schiet uit de startblokken en komt snel met 6-1 voor. We komen nog terug tot 6-3. Ik win daarna nog wel tegen de darts in van Durrant en Hughes, maar met 9-6 wint Engeland de gouden medaille en moeten wij genoegen nemen met het zilver.

Het overall klassement winnen wij vrij ruim en behalen hierdoor nog een gouden medaille met het NL team.

Overzicht; 3x goud en 1x zilver (na v. Barneveld en Stompe de 3e Nederlander die single kampioen wordt)

img_0274 img_0256 img_0280img_0210 img_0279 img_0177